OM SWEDISH FASHION TALENTS

Swedish Fashion Talents är ett goodwill-projekt som drivs av Swedish Fashion Council sedan 2005 med syfte att genom olika aktiviteter uppmuntra och motivera nya modemärken att satsa på design i egen produktion i sann entreprenörsanda. Under året får de utvalda märkena stöttning och konsultation inom såväl företagsmodell, affärsmässiga beslut som design och materialval. Allt för att stötta deras utveckling och etablering på marknaden. Till Swedish Fashion Talents kan man söka om man har ett modemärke med inriktning på dam/herr eller accessoarer. Urvalet bestäms av en jury som tittar på design, idé och koncept. Till de utvalda modemärkena får synas på olika sätt under ett år, i bland annat modevisningar och utställningar. Samtliga märken blir nominerade till utmärkelsen ”Swedish Fashion Talent of the Year” och de nya utmärkelserna "Fashion Council Changers Award" samt "Accessory Award".

Genom åren har vårt arbete bidragit till att hjälpa en rad olika designers framåt. Från år 2010-2018 är det totalt 89 designermärken som deltgati i Swedish Fashion Talents. 72 av dessa företag fortfarande aktiva idag i modebranschen. Bland tidigare medverkande i Swedish Fashion Talents finns Carin Wester, Minimarket, Bea Szenfeld, Ida Sjöstedt, Erik Bjerkesjö, Stutterheim, WWDE, altewai.saome, Ida Klamborn, House of Dagmar,  Uniforms for the Dedicated och många fler.

Till Swedish Fashion Talents kan man söka årsvis om man har ett modemärke med inriktning på dam, herr eller accessoarer. Urvalet av max 8 märken görs av en namnkunnig jury som värderar design, produkt, idé, koncept, kvalité och affärsmannaskap.

Sedan 2011 har Swedish Fashion Council tillsatt en större, mycket branschkunnig jury som granskar ansökningar och gör urval till Swedish Fashion Talents. Här finns en bred kompetens inom design, retail, försäljning och PR. 

Övergripande mål: Genom att stötta nya varumärken och hjälpa dem ut på marknaden vill Swedish Fashion Talents bidra till ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning samt fortsätta att bidra till utvecklingen inom den svenska modeindustrin och dess modegrad.

Gå till ansökan här

Projektledare: 
Erica Blomberg
+46 (0)8 411 17 44 / +46 (0)702 62 26 27
erica(at)swedishfashioncouncil.se