Ny statistikrapport för modebranschen

sq2.gif

Nu har den äntligen landat, vår gemensamma modebranschrapport som tar tempen på bland annat omsättning och export. Detta är fjärde rapporten i ordningen och i år har vi valt att sammanställa 2014 års siffror i en uppföljningsrapport: "Modebranschen i Sverige – statistik och analys 2015 uppdatering”.
I rapporten sammanfattas bland annat att modeindustrin är Sveriges största kreativa näring som omsätter 264 miljarder och anställer 56 000 personer. 
År 2014 var mode Sveriges enskilt snabbast växande exportindustri som växte med 17,3%, vilket är mer än tre gånger så mycket som svensk export totalt under samma år. Under de senaste fyra åren har exporten vuxit med nästan 40%, och räknar man bort H&M och de stora kedjorna har de mindre designdrivna modeföretagens export ökat med 57%. Av de 56 000 anställda i modebranschen är drygt 3/4 kvinnor, och andelen kvinnliga VD:ar är nästan dubbelt så stort som näringslivet i helhet.

Bakom rapporten står elva organisationer: Agenturföretagen, ASFB, Föreningen Svenskt Mode, Modebutikerna, Modeinkubatorn i Borås, Proteko, Svensk Form, Svensk Handel Stil, TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag, Swedish Fashion Council och Textilhögskolan.

Ladda ned rapporten här!

Bild: Smycken av Märta Larsson © Alexander Bello

<- Tillbaka till: latestnews