FÖRSTA “CHALLENGE THE FABRIC AWARD” DELADES UT UNDER LONDON FASHION WEEK

Brandon Wen, utexaminerad från Antwerp’s Royal Academy of Fine Arts, vann det prestigefyllda Challenge the Fabric Award, ett pris bestånde av €30 000. Challenge the Fabric Award lanserades den 13 september under London Fashion Week. Priset delas ut för att belöna kreativitet och utforskandet av tyget viskos estetiska vädjan och egenskaper, ett biomaterial bearbetat från trä.

Vinnaren av priset har tagits fram av en ansedd jury som består av inflytelserika experter från modeindustrin; Penny Martin, chefredaktör på The Gentlewoman, Diet Pradas grundare Tony Liu och Lindsey Schuyler, Re-Edition magazine’s chefredaktör Jo Barker, Tiffany Godoy, grundare av Instagram- tidningen Th_Rlty_Shw, Heikki Salonen, grundare och designern av Vyner Articles, svenska designern Ann-Sofie Back och den hyllade rapparen och designern Zak Arogundad, känd som Ecco2K.

Brandon Wen var en av sex finalister som deltog i den första Challenge The Fabric Award som ägde rum torsdagen den 13 september.

”Vi var väldigt imponerade av den innovation Brandon Wens kollektion visade upp; hur han förvandlade viskos på ett fantasifullt sätt samtidigt som han arbetar med ”zero waste”. De uppvisade kreationerna tydde på en expansiv och optimistisk världsbild, som stöds av en sofistikerad kompetensbas – detta illustreras av högkvalitativ produktion – och en beredskap att utveckla en affärsidé”, säger juryn tillsammans.

Challenge the Fabric Award Award tilldelades efter visningen till vinnaren, som tillsammans med ett omfattande erkännande, fick ett finansiellt bidrag på €30 000.

”Det här ä det första internationella ”Award” som lanserats av Swedish Fashion Council, vilket sammankopplar unga kreativa designers med industrin men också mellan olika discipliner för att skapa medvetenhet, förflytta gränser framåt och influera modeindustrin långsiktigt för en mer hållbar bransch. Vi är väldigt glada över att ha med så lovande designers från de mest inflytelserika skolorna i världen i den första upplagan”, förklarar Jennie Rosén, VD för Swedish Fashion Council.

Förutom Challenge the Fabric Award Award, hölls en kompletterande expertpaneldiskussion under London Fashion Week. Panelen modererades av professor Rebecca Earley, grundare av ”Centre for Circular design” och deltagarna Brigitte Stepputtis, Chef för Couture på Vivienne Westwood, Orsola de Castro, grundare och creative director av Fashion Revolution, Per Götesson, designer och föreläsare samt Maria Baldin, direktör för hållbarhet och kommunikation vid Södra, diskuterade framtida alternativ inom modebranschen med huvudfokus på viskos som ett alternativt tyg.

OM CHALLANGE THE FABRIC AWARD
CTF står för Challenge the Fabric och är ett initiativ av EKMAN & Co. och Swedish Fashion Council, i partnerskap med Altri, Arauco, Sanyou Group och Södra. CTF syftar till att öppna dialogen om viskos som ett alternativ, och i det långa loppet bidra till en mer hållbar tygprocess för viskos. Bakgrunden till initiativet är att modeindustrins fiberbehov har nått toppen, tillgången har överstigits under de senaste åren. Alternativen för att fylla det tomma gapet av fiber är brådskande och viskos kan potentiellt vara en del av lösningen.

Se panelen här