Det svenska och kenyanska forumet vid namn #Creativenations tog plats i Nairobi. Där möttes kreatörer och experter inom modeindustrin från Sverige och Kenya under två dagar för att byta ideér och tankar kring fyra huvudsakliga områden. Dessa fyra områden utgjorde mode/teknologi, hållbar livsstil, historieberättande och kreativitet för stadsområden. Detta forum ville sätta fokus på den kreativa sektorn, och ville påvisa på hur pass viktig den är för tillväxten i samhället. En stark kreativ sektor påverkar den ekonomiska tillväxten mycket positivt men bidrar också med specifika icke-monetära värden. En blomstrade kreativ sektor är beroende av en väl fungerande regering, ideella organisationer, privata och kommunala aktörer och andra kulturella personer som arbetar tillsammans.

Målet med forumet är att skapa nya kontakter länderna emellan samt att utforska nya marknader och andra möjligheter inom handel. Forumet är organiserat av det svenska institutet och den svenska ambassaden i Nairobi tillsammans med den kenyanska ministern för sport, kultur och design. 

"The Fashion Show Cocktail" tog plats under forumet och temat för showen var innovation för den kulturella och kreativa sektorn med ett fokus på modeteknologi. Sunny Dolat är projektledare inom mode för kreatörskollektivet The Nest i Kenya och var med och anordnade detta eventet. Andra deltagare var Swedish Fashion Councils VD, Elin Frendberg och Oskar Juhlin, som är professor i data- och systemvetenskap samt är skaparen av Mobile Life Centre i Sverige. Forumet gjordes möjligt tack vare Svenska Institutet och svenska ambassaden i Nairobi, tillsammans med flera nyskapande krafter från både Sverige och Kenya. 

Modevisningen ägde rum i Nairobis nationalmuseum den 9 november och deltagande märken var bland annat Filippa K, Stylein, F.A.S., Lazoschmidl, Julia Falkhorn och Ella Boucht. Visningen innefattade tre teman, vilka var minimalism, no gender/unisex och konstruktion. En av höjdpunkterna under The Fashion Show Cocktail var den finska designern Ella Bouchts kreation; en överdimensionerad rosa täckjacka, som nyligen setts på Rihanna. Visningen möttes av stående ovationer och vi hoppas på ett fortsatt kreativt samarbete länderna emellan.

 

 

Elin Frendberg och Sunny Dolat  Photocred: Styleyetu.com

Elin Frendberg och Sunny Dolat 

Photocred: Styleyetu.com

Den kenyanska modellen Anjili Laura i Ella Boucht kreation  Photocred: Styleyetu.com

Den kenyanska modellen Anjili Laura i Ella Boucht kreation 

Photocred: Styleyetu.com